H

Hericium

V angličtině se Hericium nazývá díky svému vzhledu „lví hříva“. V přírodě parazituje na kmenech listnatých stromů (hlavně buků a dubů) v oblastech s mírným podnebím – od Ameriky, přes Evropu až po Asii. V Japonsku a v Číně je ceněné jako kulinářská pochoutka, chutí připomínající mořské plody. V přírodě je velmi vzácný a chráněný. Ve starověké Číně se užívalo pro poruchy trávicího traktu, jakou jsou žaludeční vředy.

V současnosti je předmětem mnoha studií, které zkoumají vliv Hericia na jeho schopnost  stimulovat produkci NGF (nervového růstového faktoru). NGF ovlivňuje růst a život nervových buněk. Nízká úroveň NGF má vliv na vznik Alzheimerovy nemoci či demence.

V tradiční čínské medicíně se Hericium využívalo zejména pro jeho schopnost harmonizovat žaludek a slezinu – tlaky, bolesti a pálení v oblasti žaludku, trávicí problémy, pálení žáhy, vzestup šťáv, nevolnosti, říhání, zápach z úst, kašovitá stolice, nadýmání…

Staří čínští a japonští lékaři dokázali využít jeho funkci An Shen (uklidnit ducha) a znali též jeho příznivý vliv na posílení mozkových funkcí, např. u demence.

Hericium působí příznivě na neurodegenerativní onemocnění (demence, Alzheimerova nemoc), při stresové zátěži. Ale je také vhodné při zažívacích potížích a gastritidě.

Hericium:

  • Je účinné na zmírnění úzkosti, vnitřního napětí, nespavosti
  • problémy nervového systému
  • Alzheimerova nemoc
  • roztroušená skleróza
  • neuropatie
  • regenerace nervů
  • na nádorová onemocnění
  • zažívací potíže
  • gastritidy
  • únavu

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • posiluje žaludek a reguluje jeho Qi
  • doplňuje slezinu a napomáhá trávení
  • uklidňuje ducha Shen a posiluje činnost mozku
  • působí na všechny orgánové soustavy


Hlíva ústřičná

V čínské medicíně je sice známá již dlouhou dobu (minimálně od dynastie Sung, kdy byla označována jako "božský květ"), nicméně její pěstování se začalo rozvíjet teprve v polovině minulého století. Překvapivě ne v Číně, ale v Evropě (v Itálii a Maďarsku). Roste v mírném klimatickém pásmu na mrtvých i živých kmenech stromů, které poškozuje bílou hnilobou. Hlíva ústřičná obsahuje beta 1,3 D glukany, vitamíny, stopové prvky (železo, jód, selen, draslík atd.), mastné kyseliny, proteiny, steroly. V neposlední řadě je to také vláknina, která z těla odstraňuje usazené škodliviny. Díky těmto okolnostem je pravidelná konzumace hlívy ústřičné vynikající prevencí před různými civilizačními onemocněními. Zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje poruchy metabolismu cukru a tuku, zmírňuje chronické infekce, záněty a únavu, eliminuje strnulost šlach a končetin, odstraňuje bradavice virového původu.

Hluchavka bílá

Má uklidňující účinky. Užívala se při nepravidelné menstruaci, při výtocích, vředech, křečových žilách, při otocích, zánětech, pro Usnadnění odkašlávání, pro podporu látkové výměny.

Hořec žlutý

údajně podporuje tvorbu červených a bílých krvinek, užíval se při nadýmání, špatné činnosti žlučníku a jako neurostimulans a stomachikum.

Kontakt

Mgr. Daniela Dostálová
67401 Třebíč

Nabídka spolupráce

Nabízíme Vám členství v klubu zdraví firmy Energy. Výhodami jsou výrazné slevy produktů firmy Energy, pravidelné zasílání časopisu Vitae s radami a zkušenostmi spolupraujících lékařů a terapeutů. Podmínou je vyplnění FORMULÁŘE a výběr preparátu v hodnotě min 400Kč. Cena poštovného je u registrace 50,-Kč.

VSTUPTE DO E-SHOPU ENERGY!

 

-